BTW, MIA, Vamil, BPM, MRB en bijtelling

Fiscale voordelen voor ondernemers.

Ondernemers kennen in Nederland diverse ondernemersvoordelen als zij elektrisch gaan rijden. 

Belastingvoordelen

Logischerwijs is er allereerst de 21 procent btw die men als ondernemer niet hoeft te betalen. De BTW-prive correctie van 2,7 procent is wel van toepassing. Verder leveren de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten en bedrijfsmiddelen die op de  Energie en Milieulijst 2016 staan. 

MIA en Vamil
Bedrijven kunnen via de MIA voordelig investeren in elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Met de MIA kunnen ondernemers profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

De Vamil biedt de mogelijkheid om 75 procent van de investeringskosten op een laadpunt (let op: niet op een elektrisch voertuig) door de ondernemer te bepalen tijdstip af te schrijven.

Elke elektrische auto komt afhankelijk van het type voor een daarvoor vastgesteld bedrag in aanmerking voor MIA. Auto’s zoals deze Nissan e-NV200 komen in aanmerking voor maximaal 50.000 euro MIA aftrek.

Ook Accessoires af-fabriek komen in aanmerking voor aftrek. Accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kan men niet melden evenals accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager.

Kosten voor het gebruiksklaar (rijklaar) maken van de auto komen wel in aanmerking voor MIA.

BPM en MRB vrijgesteld

Tenslotte is de E-NV200 vrijgesteld van:

  • belasting op aanschaf (BPM) tot en met 2017 en  
  • belasting op bezit (MRB).

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage bedraagt voor volledig elektrische auto's de komende jaren slechts 4%.